W szklarni wszystko rośnie i rozwija się o wiele szybciej, niż w przypadku uprawy polowej. Jej ciepło przyspiesza plonowanie nawet o kilka tygodni. Przydaje się ona do pielęgnacji nowalijek i rozsady. W ogrzewanej szklarni często zimują warzywa wrażliwe na mrozy. Szklarniowe rośliny rozwijają się od lutego do listopada, dlatego smakiem świeżej rzodkiewki z własnego ogródka można cieszyć się już na wiosnę.
Które warzywa lubią ciepło szklarni?
W uprawie szklarniowej doskonale sprawdzają się rośliny ciepłolubne takie jak melony, papryka i pomidory. Ich zbiory rozpoczynają się około półtorej miesiąca wcześniej niż w ogrodzie. Są też znacznie pewniejsze i bardziej okazałe. Zasadzone nowalijki – rzodkiewkę, sałatę, rukolę, szpinak, cebulę i pietruszkę – można wykorzystywać w kuchni już od maja. Warzywa zwykle rozsiewa się na stałe miejsca od kwietnia, w zależności od wymagań konkretnego gatunku czy odmiany. Niektóre z nich uprawia się z rozsady przygotowanej wcześniej w mieszkaniu.
Zanim zaczniesz
Warto pamiętać, że szklarnie nieogrzewane są znacznie tańsze w utrzymanie. Głównie z tego powodu częściej buduje się je w przydomowych ogródkach. Przed zaaranżowaniem szklarni należy pamiętać o odpowiednim przygotowaniu podłoża. Ziemię trzeba dobrze przekopać, usunąć z niej chwasty i użyć nawozu. Zalecane są nawozy organiczne takie jak kompost. Odpowiednia gleba przybliża nas do sukcesu w postaci świeżych warzyw na talerzu.
Krok po kroku
- Szkielet szklarni wykonuje się najczęściej z aluminium lub stali. Umieszcza się go na metalowej podstawie znajdującej się na wypoziomowanym gruncie albo na betonowym fundamencie dodatkowo chroniącym przed wychłodzeniem. Właściwy kąt nachylenia przeszklonej połaci dachu to 25-35 stopni.
- Warto zapewnić możliwość wietrzenia wnętrza przez uchylenie okien dachowych, a nie tylko przy pomocy otwierania drzwi.
- Warunki rozwoju roślin ulegną ulepszeniu dzięki zastosowaniu cieniowania. Dzięki niemu sprawnie reguluje się ilość słońca docierającego do sadzonek.
- Miejsce na szklarnię powinno być słoneczne, osłonięte od wiatru i zaciszne.
- Warto poprowadzić ścieżkę przez środek szklarni. Zalecana szerokość to 60 cm.
- Po wysypaniu odpowiednio przygotowanej warstwy gleby sadzi się rośliny, z zachowaniem wymaganej odległości. Można uprawiać je na grządkach lub w donicach i na stołach.
- Sadzonki należy regularnie podlewać i nawozić. Zamontowanie systemu automatycznego nawadniania znacznie ułatwi pielęgnację roślin. Najlepiej zainstalować w nawadnianie kropelkowe, dlatego że dzięki niemu woda dociera bezpośrednio do korzeni.
- Duża wilgotność powietrza w szklarni bywa problematyczna. Sprzyja ona powstawianiu chorób grzybowych. Z tego powodu należy wietrzyć wnętrze szklanej konstrukcji a rośliny spryskiwać profilaktycznie preparatami grzybobójczymi.
Uprawa warzyw we własnym ogródku daje satysfakcję i zapewnia zdrowe, ekologiczne plony. Szklarnia pozwala na wydłużenie okresu uprawy roślin, przyspieszenie zbioru plonów i ułatwia pielęgnację ciepłolubnych roślin.
Skomentuj