Do pełnego wykorzystania potencjału wyspy kuchennej należy odpowiednio wkomponować ją w całe pomieszczenie, zachowując odpowiednie odległości od pozostałych elementów wystroju i dobrać określone parametry. Na co jeszcze należy zwrócić uwagę?
Elementy wyspy kuchennej – materiały
Fronty szafek, blat i nóżki powinny być estetyczne. Styl wykonania wyspy powinien komponować się z pozostałymi meblami. Istnieją trzy podstawowe możliwości:
- Gotowe elementy;
- Konstrukcja szkieletowa;
- Murowanie z cegieł;
Dopełnieniem całości będzie blat kuchenny, który nada charakteru całemu pomieszczeniu. Najpopularniejszymi materiałami, których możesz użyć do jego wykonania, są:
- Kamień naturalny (granit, marmur, piaskowiec);
- Kompozyt kwarcowy (90% kwarcu/10% stanowią dodatki – domieszki dekoracyjne i barwniki);
- Tworzywo sztuczne – niedrogie, estetyczne i łatwe w pielęgnacji;
- Ceramika – droższe rozwiązanie, odporne na kwasy, uszkodzenia i temperaturę;
- Stal szlachetna – higieniczny i odporny na temperaturę materiał, jednocześnie charakteryzuje się trudnościami w usuwaniu zadrapań i plam;
- Drewno – naturalny materiał, którego zastosowanie wiąże się z wieloma trudnościami technicznymi;
Media
Warto pomyśleć, co będzie Ci potrzebne podczas codziennej eksploatacji wyspy kuchennej. Rozważ zamontowanie:
- Gniazdek elektrycznych;
- Płyty grzewczej;
- Okap;
- Pochłaniacz powietrza;
- Zlewozmywak i instalacja wodno-kanalizacyjna;
Wymiary wyspy kuchennej
Długość zależy od przeznaczenia wyspy kuchennej. Do wygodnego korzystania powinno wystarczyć 100-120 cm. Jeśli planujesz umieścić zlewozmywak i miejsce do gotowania, to właśnie taki wymiar pozwoli na umieszczenie pomiędzy nimi powierzchni do pracy (nie mniejszej niż 60 cm).
Pamiętaj też o zachowaniu odległości od pozostałych szafek – minimum 120 cm pozwoli na bezproblemowe poruszanie się i zapewni ciąg komunikacyjny, kiedy w pomieszczeniu znajdzie się więcej niż jedna osoba. Ważna jest także odległość od ścian i sprzętów kuchennych, która optymalnie powinna wynosić 60-90 cm.
Wysokość
Praca przy wyspie kuchennej musi być komfortowa, dlatego jej wysokość dopasowuje się do pozostałych szafek kuchennych, które przeciętnie mają 85-90 cm. I taka też będzie optymalna wielkość wyspy. Dzięki zachowaniu jednolitej wysokości wszystkich mebli w kuchni zapanuje ład i wrażenie porządku.
Jednak wysokość zależy przede wszystkim od zastosowania wyspy kuchennej – jeśli chcesz ustawić przy niej wyższe stołki barowe, musisz zadbać o ich wzajemne proporcje.
Dlatego wyróżnia się następujące rodzaje wysp:
- Wysokie – 100-110 cm, które dają poczucie masywności, jednak są doskonałym sposobem na wydzielenie dwupoziomowego blatu – niższego od jednej strony i wyższego z drugiej perspektywy. Takie rozwiązanie pozwala na wydzielenie osobnych stref – roboczej i użytkowej;
- Średnie – 90-100 cm;
- Normalne – 85-90 cm;
Wybór parametru wysokości jest czynnikiem opartym o nasze preferencje i wygodę użytkowania.
Przyłożenie wagi do poszczególnych aspektów pozwoli Ci na stworzenie praktycznej i atrakcyjnej wizualnie wyspy kuchennej.
Skomentuj