Listopad jest miesiącem, który najbardziej kojarzy nam się z przemijaniem, w którym przyroda zapada w spoczynek. Wydawać by się mogło, że jest to czas, w którym nasz ogród nie wymaga praktycznie żadnej pracy. Nic bardziej mylnego. Jest to okres, jak każdy inny, w którym musimy przygotować nasze rośliny do trudów nadchodzącej zimy. W poniższym tekście opowiemy, jak powinien wyglądać listopad w ogrodzie…
Listopad w ogrodzie – prace porządkowe
Jeśli nie zrobiliśmy tego wcześniej, w listopadzie powinniśmy wykopać nasze dalie, pacieroczniki i inne rośliny bulwiaste. To także okres, w którym powinniśmy zadbać o nasze róże, a konkretnie: obciąć chore pędy i usunąć oraz spalić opadłe liście. Powierzchnię wokół pni drzew i krzewów ozdobnych ściółkujemy pięciocentymetrową warstwą suchych liści, torfu lub kory. Warto także usunąć zeschnięte owoce, których nie udało nam się wcześniej zebrać, ponieważ bywają źródłem infekcji oraz chorób w nadchodzącym sezonie. Jeśli chcemy, aby nasz ogród był przystanią dla ptaków, listopad to najlepszy okres, aby zainstalować w nim karmnik, na odpowiedniej wysokości, uważając, aby koty nie miały do niego dostępu.
Wapniowanie gleby
Większość roślin najlepiej czuje się w podłożu o odczynie lekko kwaśnym lub obojętnym, dlatego jeśli gleba w naszym ogrodzie nie spełnia wspomnianych wymagań, należy przeprowadzić zabieg wapniowania, który polega na równomiernym nawożeniu ziemi odpowiednią dawką preparatu. Należy pamiętać jednak, aby nie robić tego w tym samym czasie, kiedy przeprowadzamy nawożenie organiczne.
Przygotowanie sadzonek
Listopad jest najlepszym okresem na przygotowanie sadzonek niektórych krzewów liściastych. Po opadnięciu liści, jeszcze przed mrozami pobieramy jednoroczne, już zdrewniałe pędy, które tniemy na odcinki 15-20 cm i przechowujemy zanurzone w stale wilgotnym piasku przez zimę w chłodnym pomieszczeniu, np. piwnicy. W tym czasie pędy ukorzenią się, a wiosną będą gotowe do sadzenia.
Zbiór ostatnich warzyw
Listopad w ogrodzie oznacza także, że zbieramy wówczas ostatnie warzywa: pietruszkę, marchew, seler, kapustę, kalafior, brukselkę oraz pory. Po zbiorze warzyw oczyszczamy grządki z resztek i przeznaczmy je na kompost i dokładnie przekopujemy, pozostawiając glebę w ostrej skibie (przekopanej ziemi , której nie kruszy się i nie grabi, przez co zostaje w bryłach, na które będą działać mróz i wiatr, co poprawi jej strukturę).
Oczywiście nie są to wszystkie kwestie, o które powinniśmy zadbać, wszystko uzależnione jest od areału roślin w naszym ogrodzie, do których powinniśmy podchodzić indywidualnie, tak aby w następnym sezonie nasz ogród mógł rozwijać się jak najbardziej efektywnie.
Skomentuj