Bądź eko!
Domowe zielniki stają się coraz powszechniejszym zjawiskiem. Pozwalają nam zaoszczędzić niewielką sumę pieniędzy oraz dają pewność, że to co jemy jest naturalne i zdrowe. Bez zbędnych, sztucznych nawozów i polepszaczy.
Mieszkasz w bloku? Wykorzystaj balkon!
Balkon jest fantastycznym miejscem, które możemy wykorzystać, aby wyhodować własny, niewielki i łatwy w utrzymaniu ogródek. Jest on świetną alternatywą dla mieszkańców bloków, którzy nie mają możliwości aby wygospodarować przed domem kawałek ziemi. Co zatem warto zasiać? Większości warzyw wystarczy jedynie słońce, woda i nawożenie od czasu do czasu. Na balkonie doskonale będą czuły się fasola, groszek, czosnek, truskawki i poziomki, rzodkiewki, wszelkiego rodzaju sałaty, ogórki, pomidorki koktajlowe. Dobrym wyborem będzie też zasianie różnych ziół – bazylii, tymianku, lawendy, kminku, szałwii, majeranku, rumianku, melisy, rozmarynu, kopru, szczypiorku, pietruszki mięty czy lubczyku. Kluczowe będzie tutaj zwrócenie uwagi na to, czy nasze sadzonki nie będą się bardzo rozrastać i czy nie będą tworzyć obszernych sieci korzonków.
Metoda prób i błędów
Musimy być gotowi na eksperymenty. Każdy balkon ma swoje specyficzne warunki, przez co nie każda sadzonka się przyjmie. Warto jednak poświęcić czas i pracę, choć plony z balkonowego ogródka nie będą wielkie. Świadomość, że bez wychodzenia z domu mamy świeży szczypiorek do jajecznicy, bazylię do pomidorów (oczywiście też własnych), czy melisę do zaparzenia przed snem, jest bardzo przyjemna.
Skomentuj