Prawdziwego smakosza piwa poznasz po tym, że każdy rodzaj piwnego trunku poda w innym szkle. Jak wiadomo, istnieją setki rodzajów oraz odmian piwa, więc przeciętnej osobie trudno się zorientować w całej gamie gatunków i marek. Są nawet osobni specjaliści – cervesario (łac. piwowar), którzy zajmują się degustacją tego alkoholu i mają rozległą wiedzę na jego temat. Jeśli chcesz zostać piwnym ekspertem, zacznij od poznania rodzajów szkła do piwa.
Kufel
Pierwsze skojarzenie ze szkłem do piwa to właśnie kufel. Jest stosowany najczęściej i dzięki swojej solidnej budowie pozwala cieszyć się chłodnym napojem przez długi czas. Szeroki wybór kufli do piwa znajdziesz na https://ceramika-reklamowa.com.pl/k/kufle/. Grube szkło i ucho to znaki rozpoznawalne tego naczynia. Kufle wykorzystuje się na słynnych niemieckich festiwalach piwowarskich i serwuje się w nich przede wszystkim lagery. Wyższe kufle świetnie nadają się do piwa marcowego, natomiast w pękatych modelach z grubego szkła podaje się grzańce, piwa miodowe i koźlaki.
Szklanka do piwa
Wysoka szklanka jest, obok kufla, najpopularniejszym szkłem do podawania piwa. Szklanka to niezaprzeczalnie najbardziej popularne szkło do piwa. Najbardziej pospolite piwo lager, sytuujące się pomiędzy pilznerem a piwem marcowym, jest serwowane w szklance. Cienkie szkło umożliwia musowanie oraz uwalnia aromaty słodu i chmielu. Mówiąc o szklankach do piwa, nie można ich jednak generalizować. Występuje kilka rodzajów szkła przeznaczonych do tego alkoholu, potocznie nazywanego szklankami, ale znajdują się wśród nich naczynia o różnych kształtach. Oto one:
Weizen
Weizen to szklanka do piwa pszenicznego. Cechuje się mocnym, długim zwężeniem oraz rozszerzającą się górą. Projekt szklanki został tak pomyślany, by podkreślać to, co dla piw pszenicznych najistotniejsze, czyli pianę. Dzięki swojej wysokości szklanka eksponuje barwy i podkreśla jasny kolor piwa, natomiast szeroka góra utrzymuje obfitą pianę.
French Jelly Glass
Jej nazwa pochodzi od dawnych słoików, w których przechowywano dżemy i galaretki. Szklanka wykonana jest z grubego szkła i wyrzeźbiona w dolnej części tak, żeby łatwiej było trzymać ją w dłoni. Lepiej też utrzymuje niską temperaturę oraz jest odporna na stłuczenia. Podaje się w niej piwa owocowe i smakowe, radlery, lambice i witbitery.
Pokal
Pokal to kieliszek na nóżce, jednak dużo grubszej niż te do serwowania wina. Jest to jedno z najdelikatniejszych naczyń, w których podaje się piwo – smukłe i dosyć wysokie. W pokalach podaje się lagery, pilznery i koźlaki.
Snifter
Ten rodzaj szkła najbardziej przypomina pokal oraz kielichy do brandy czy koniaku. Pękaty dół zwężający się ku górze umożliwia wykonywanie kolistych ruchów i wprowadzanie piwa w wir, co uwalnia substancje lotne. Sniftery pozwalają na eksponowanie aromatów piw o wysokiej zawartości alkoholu. Używa się ich do wyrazistych piw takich jak koźlak czy stout.
Piwo to alkohol, który stał się wyrafinowanym napojem ze względu na różnorodność smaków i gatunków. Podawanie go w odpowiednim szkle sprawi, że poczujesz się jak prawdziwy koneser tego trunku.
Skomentuj