Warning: Use of undefined constant fixed - assumed 'fixed' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/razypl/domains/jejnieruchomosc.pl/public_html/wp-content/themes/moments/header.php on line 64
class="header_container_fixed">

Jej Nieruchomość - Królowa wśród nieruchomości

Jej Nieruchomość wita Cię w swoim świecie

Co zrobić, by nie marnować jedzenia w domu?

marnowanie jedzenia

Marnowanie jedzenia w mniejszym lub większym stopniu dotyka każdego z nas. Polska należy do europejskiej czołówki w tym niechlubnym zestawieniu, co z wielu powodów nie przysparza nam powodów do dumy. Co zrobić, żeby wyrzucanego jedzenia było jak najmniej?

Przeciwdziałanie marnowaniu żywności – podstawowe zasady

Marnowanie jedzenia to problem, który w mniejszym lub większym stopniu dotyka wszystkich gospodarstw domowych. Komu nie zdarzyło się wyrzucić przeterminowanej lub zepsutej żywności? – pewnie niewielu. Jest to niestety zjawisko, które nie dotyczy jedynie aspektów etycznych – ciężko patrzeć na takie marnotrawstwo, kiedy tak duża część świata głoduje. Istotny jest także aspekt finansowy – jedzenie lądujące na śmietniku to przecież strata naszych pieniędzy, a  bilans takiej niegospodarności może oznaczać często spore wydatki, zwłaszcza w skali całego roku. Co zrobić, aby zmarnowanego jedzenia było w naszym domu jak najmniej?

  • sprawdzanie daty ważności – niech każdy z nas przyzna się z czystym sumieniem, że zawsze sprawdza datę ważności podaną na produktach. Jednak, zwłaszcza w przypadku produktów charakteryzujących się krótką przydatnością, takich jak nabiał czy świeże mięso i ryby, szczególnie istotne jest, by nie kupować produktów na zapas oraz sprawdzić, czy na pewno jesteśmy w stanie skonsumować produkty przed zalecaną przez producenta datą,marnowanie jedzenia
  • sporządzanie listy zakupów – planowanie zakupów nie tylko w sposób znaczący ogranicza czas, jaki poświęcamy na przebywanie w sklepie. Pomaga ono takze unikać kupna produktów zbędnych, które z większym prawdopodobieństwem trafią potem do kosza,
  • zakupy z pełnym żołądkiem – przebywanie w sklepie z uczuciem głodu sprawia, ze kupujemy znacznie więcej produktów, niż jest to to naprawdę konieczne. Dlatego zakupy z pełnym żołądkiem to także sposób na to, aby redukować zakup niepotrzebnych produktów,
  • właściwe przechowywanie żywności – jeżeli nie planujemy od razu zużyć mięsa, w większości przypadków najlepiej je zamrozić. Warzywa najlepiej przechowywać na dolnych półkach lodówki, ponieważ panuje tam najniższa temperatura. Wędliny w foliowym woreczku najlepiej przekładać w papier,
  • nie bójmy się używać zamrażarki – jeżeli przygotowaliśmy zbyt dużo jedzenia, zamiast potem je wyrzucać, warto włożyć je do zamrażarki, po czym odgrzać,
  • wykorzystujmy resztki – pozostałości z obiadu wykorzystajmy do innych posiłków, z czerstwego chleba przygotujmy tosty francuskie – możliwości jest naprawdę sporo.

Wprowadzenie w czyn kilku z wyżej wspomnianych zasad sprawi z pewnością, że marnowanego jedzenia będzie w naszym domu znacznie mniej niż do tej pory.

Skomentuj